DSC_0001

 

Inför valpningen har valplådan placerats i god tid i vårt sovrum. Allt för att tiken ska vänja sig och känna sig bekväm med den.

Vid själva valpningen ska det vara lugn och ro varvid resten av flocken får vara i andra änden av huset. Tiken ska beredas så mycket lugn och ro som det bara går. Allt för att valpningen ska få den bästa förutsättningen.

Lilla nya familjen bor sedan i sovrummet med oss till de är ca 3 veckor, det beror lite på hur aktiva de är och hur många de är. När de börjar ta sig ur valplådan så är det dags för en ny lya i alla fall. Då flyttar de in i valprummet där de får större yta att röra sig på. Valprummet ligger i direkt anslutning till vårt allrum och hall. Här brukar de vara ca 1 v sedan öppnas hela huset upp för dem och de är sedan överallt med oss i vardagen. Beroende på väder och årstid så vid 4,5-5 v ålder så blir det utepremiär och det brukar vara uppskattat. De har stora ytor att röra sig på och en miljö som brukar bjuda på äventyr. Jag åker gärna till skogen med de små också ett antal gånger och vi brukar även besöka sjön. Detta innebär att de har fått viss bilvana när de är redo att flytta till sina nya familjer. 

Jag ägnar mycket tid åt de små och de får egentid varje dag. Att ge valpen egentid ger mig chans att se hur de är utanför flocken. Det är inga avancerade saker som görs. Det kan t ex vara att följa med ner i tvättstugan, följa med ut, gå en vända i verkstaden el bara ligga och mysa på magen medan kennelmatte ligger och vilar.

Vi vill gärna hålla kontakten med våra valpköpare även efter leverans. Det är alltid glädjande med historier från våra valpköpare om deras nya familjemedlem.

Vi finns alltid till hands för rådgivning, frågor mm